VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Wat betekent ‘Draghi’ voor mij

Geplaatst op: 22-01-2015, 15:27:33

De geldpers gaat draaien en de rentes gaan verder omlaag. Maar wat betekent dat voor uw spaargeld, hypotheek, pensioen of onderneming

Vandaag heeft president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank een forse nieuwe stap gezet om de Europese en Nederlandse economie te stimuleren. Door via gericht beleid de rente verder te verlagen moet de groei worden aangewakkerd.

Maar de maatregelen hebben ook gevolgen voor uw eigen portemonnee. Een overzicht. 

Ik heb een hypotheek

Door de forse renteverlagingen van de ECB is ook de hypotheekrente naar een absoluut dieptepunt gedaald. Waar twee jaar geleden nog 5% moest worden betaald voor een rentevasteperiode van 10 jaar ligt dit nu inmiddels rond de 3%. Ook de vijfjaarsrente is richting 2,5% gedaald en huizenbezitters met een variabele hypotheek profiteren nog het meest.

De korte rentes bewegen immers steeds harder naar nul, waardoor over leningen – los van een eventuele renteopslag – nauwelijks nog rente hoeft te worden betaald. Nadeel van de naar nul gedaalde inflatie is wel dat uw schulden in reële termen niet meer afnemen, terwijl normaal gesproken stijgende prijzen er voor zorgen dat deze langzaam relatief gezien in omvang dalen.

Door de nieuwe stappen van Draghi zal de rente op hypotheken waarschijnlijk nog verder dalen.

Ik heb spaargeld

De rente op spaargeld is door de maatregelen uit Frankfurt eind vorig jaar naar een dieptepunt gezakt. De grote banken geven maximaal nog 1% rente op een gewone spaarrekening.

Spaargeld levert daardoor nauwelijks nog iets op en kost zelfs geld voor mensen die meer dan 20.000 euro op hun bankboekje hebben staan. Zij betalen over het meerdere immers de vermogensrendementsheffing van 1,2%.

Door de nieuwe stappen van Mario Draghi zal de rente op spaargeld nog verder dalen en waarschijnlijk snel onder 1% dalen. Ook is niet uitgesloten dat de rentevergoeding voor grotere vermogens zelfs nog verder zal worden verlaagd en uiteindelijk zelfs negatief kan worden. Dit betekent dat indien u zeer grote bedragen bij de bank wilt stallen u wellicht rente zult moeten ‘betalen’.

Ik ben belegger

Net als eerder in de Verenigde Staten profiteren de effectenbeurzen juist van geldverruimende maatregelen.

Doordat sparen niet interessant meer is en door de zwakke economie ook investeringen uitblijven groeit de neiging om het geld in aandelen en andere effecten te beleggen. De koersstijgingen versterken dit effect alleen maar.

Verwacht wordt dat de maatregelen van Draghi de komende maanden opnieuw extra geld naar de financiële markten doet vloeien, met als gevolg hogere koersen.

Ik heb een eigen huis

Doordat beleggers rijker worden en sparen niets oplevert wordt het ook weer aantrekkelijker om in onroerend goed te investeren. Ook kunnen aspirantkopers steeds goedkoper lenen, waardoor het aantrekkelijker en makkelijker wordt een hypotheek te nemen.

De maatregelen van Mario Draghi zouden het herstel van de huizenmarkt in Nederland iets kunnen versnellen. En daarmee ook het positievere gevoel van huizenbezitters over de economie, met extra consumentenuitgaven tot gevolg.

Ik ontvang pensioen

Pensioenfondsen beleggen een groot deel van hun geld in aandelen en profiteren daarmee van de stijgende beurzen.

De lage rente en met name de verwachting dat deze nog lang laag zal blijven tikt echter veel zwaarder aan en heeft zeer negatieve gevolgen voor de zogenoemde dekkingsgraden van de fondsen, die gebaseerd is op de toekomstige (uitkerings)verplichtingen. Daardoor hebben veel fondsen de afgelopen jaren indexaties moeten schappen en zelfs kortingen moeten doorvoeren.

Doordat de maatregelen van Draghi de rente verder naar beneden drukt zullen de pensioenfondsen nieuwe klappen krijgen. Dit betekent dat de kans groeit dat ook de komende jaren uw pensioen niet geïndexeerd wordt en dat nieuwe kortingen volgen.

Ik bouw pensioen op

Ook als u nog geen pensioen ontvangt maar dit als werknemer opbouwt hebben de maatregelen een negatief effect op uw toekomstige uitkering. Indexaties blijven waarschijnlijk ook de komende jaren uit.

In tegenstelling tot gepensioneerden die al pensioen ontvangen kan de dekkingsgraad van uw pensioenfonds pensioen zich de komende jaren nog wel herstellen. Naarmate u nog langer moet werken tot aan uw pensioen is de kans dat dit ook gaat gebeuren groter. Zit u echter nog maar enkele jaren voor uw pensioen dan is de kans groot dat de verliezen niet worden ingehaald voordat u straks maandelijks een - dus lager dan enkele jaren geleden verwachte - uitkering krijgt.

Door de nieuwe maatregelen van Draghi komen de pensioenfondsen verder onder druk te staan. Hoe sterk het effect van de dalende rente is hangt echter dus ook af van de waardestijging op de beurzen.

Ik ga op vakantie

Door de forse druk op de rente en de geldverruimende maatregelen die volgen daalt de euro fors ten opzichte van andere valuta, waaronder de dollar en de Zwitserse frank.

Een vakantie naar die landen is daardoor in een jaar tijd liefst 15 tot 20 procent duurder geworden. Ook verre reizen naar landen in Zuid-Oost-Azië, waar de valuta’s aan de dollar zijn gekoppeld zijn circa 15% duurder geworden. Ook een tripje naar Londen gaat u duidelijk meer kosten dan een jaar geleden.

Naarmate de ECB de geldkraan verder openzet zal de euro nog meer in waarde dalen en zullen de verre reizen (met name het verblijf ter plekke) nog duurder worden. Pleister op de wonde is dat uw vliegticket door de gedaalde olieprijs waarschijnlijk wel iets voordeliger wordt.

Ik ben zelfstandig ondernemer

De fors lagere rentes moeten het voor ondernemers aantrekkelijker en makkelijker maken om geld bij de banken te lenen. Daarnaast profiteren exporterende bedrijven van de goedkopere dollar, waardoor hun produkten buiten de eurozone een steeds aantrekkelijker prijs krijgen. Dat is goed voor het bedrijfsleven en voor de Nederlandse economie.

De nieuwe stappen van de ECB moet de kredietverlening verder bevorderen doordat banken nog meer financiële lucht krijgen en nog lagere rentes in rekening kunnen brengen. Ook zal de verder dalende euro de exportpositie van de eurolanden verder versterken.

Bron: www.dft.nl van 22 januari 2015.

Vorige pagina